Ce fac în caz de accident?

În primul rând îți păstrezi calmul și cauți soluții, neluând deloc în calcul violența.

Cred că ți-e clar că primul lucru este să acorzi primul ajutor, în caz că e nevoie. După ce te-ai asigurat că toată lumea e în regulă, îți recomand să faci poze mașinilor avariate, exact în pozițiile în care se află, astfel încât să ai dovezi cât mai concludente.

Dacă mașinile sunt deplasabile, scoateți mașinile în afara zonei carosabilă pentru a elibera circulația.

Aveți 2 posibilități:

  • să vă înțelegeți amiabil, caz în care completați formularul de Constatare amiabilă, unde fiecare șofer declară împrejurările accidentului și datele de pe documente (polița de asigurare, permisul de conducere, talon), faceți schița accidentului și semnați ambele părți formularul. Solicitați de la vinovat copie după documente și număr de contact. Fiecare parte (păgubit și vinovat) păstrează un exemplar din formular, ambele având aceeași valoare juridică. De avut în vedere că nu e o regulă ca vehiculul A să fie al celui vinovat, ci oricare dintre A sau B. Verdictul final îl dă asiguratorul cu privie la șoferul vinovat. Pasul următor este să sunați la asiguratorul vinovatului să notificați dauna și să vă programeze la constatare. Majoritatea asiguratorilor acum au platforme pentru a deschide on-line dosarul, completând singuri rubricile pe internet și alegându-vă singuri data care vă convine pentru programarea la constatare. Constatarea amiabilă se poate face doar dacă există o înțelegere între părți, dacă au fost implicate doar 2 autovehicule și nu există victim.
  • să sunați la 112 dacă sunt victime, sunt implicate mai mult de 2 mașini sau au fost avariate clădiri sau bunuri. În situația fericită în care nu sunt victime, doar pagube materiale, dar nu ajungeți la o înțelegere, vă prezentați la Poliția pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 ore de la eveniment. Poliția va întocmi documentele de constatare.
Dacă ați avut un accident provocat de către un vehicul neasigurat sau în cazul unui accident cu vătămări corporale și/sau deces produs de un vehicul neidentificat, BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România) sau asiguratorul la care aveți încheiată o asigurare casco va suporta prejudiciile, urmând să recupereze sumele suportate de la persoana vinovată de producerea accidentului.


Webmail | Copyright © . Toate drepturile rezervate.
Web Hosting & Web Design by Weblike PRO